Česká křesťanská akademie Jihlava

Místní skupina

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Domů Akce Rok 2008 Dotkni se ran 28.11.2008

Dotkni se ran 28.11.2008

Email Tisk PDF

Tomáš HalíkTomáš Halík, profesor UK, prezident ČKA a katolický kněz

přijel do Jihlavy na autorské čtení z knihy Dotkni se ran. Záštitu nad akcí převzal primátor Ing. Jaroslav Vymazal. Ten také pana Halíka velmi mile přivítal v Gotické síni staré radnice. Díky výborné akustice sálu, kterou si Tomáš Halík pochvaloval, nemusela být použita ozvučovací technika. Akustika také dala vyniknout hudebním vložkám, které zajímavě prokládaly čtení vybraných úryvků z knihy.

Po čtení proběhla ještě krátká beseda na náboženská a sociální témata. Asi 140 posluchačů zaplnilo celou gotickou síň. Na konci proběhla autogramiáda a mnozí odcházeli s knihou Tomáše Halíka jako dárkem na blížící se Štědrý den.

Tomáš Halík - Dotkni se ran

Kniha Dotkni se ranVe čtrnácti esejích autor vychází z evangelijního příběhu o „nevěřícím Tomášovi“. Představy o Bohu, církvi a víře „bez zranění“ autor považuje za iluze. Ke křesťanské víře patří odvaha vidět rány našeho světa a dotýkat se jich vírou, která sama je jimi zasažena, zraněna. Tváří v tvář „zraněnému Bohu“ člověk může odložit „brnění, masky a šminky“, jimiž před druhými a někdy sám před sebou zakrývá svá bolestná místa. Kniha obsahuje jak teologicko-filozofické meditace, dotýkající se mystických hloubek víry, tak překvapivé, ostré i místy humorné komentáře konkrétních událostí a typických znaků naší doby. Zdrojem autorovy inspirace je křesťanská i židovská mystika, Pavlova a Lutherova teologie kříže, současná postmoderní filozofie a teologie i poklady staré lidové velikonoční zbožnosti a umění a v neposlední řadě i autorovy vlastní zkušenosti z dlouholeté terapeutické i pastorační praxe.

  

 

Co děláme?

Dokument o naší činnosti:

Co se urodilo 2001-2010

Chcete nás podpořit?

Podílejte se přímo na fungování naší skupiny tak, že se stanete jejími členy. Pokud chcete projevit pomoc finančně, staňte se pasivními platícími členy ČKA.

Zasílání informací

Chcete být včas informování o našich chystaných akcích?

Pošlete nám svůj email.

Plenární sněm

Naše skupina zpracovala začátkem roku 2008 stručný výtah závěrečného dokumentu

Plenárního sněmu katolické církve