Česká křesťanská akademie Jihlava

Místní skupina

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Domů Akce Rok 2013 Přednáška J. Šebka a J. Růžičky - 23.1.2013

Přednáška J. Šebka a J. Růžičky - 23.1.2013

Email Tisk PDF

K vykonstruovaným monstrprocesům z padesátých let se vrátila přednáška zaměřená na život, okolnosti smrti i o přípravě a průběhu procesu jejich blahořečení popravených kněží Jana Buly a Václava Drboly. Zvláštní rozměr celé akci dodalo umístění přednášky, ta se uskutečnila v budově bývalého krajského soudu a věznice. Na dvoře zařízení se nacházelo popravčí místo.

Do Jihlavy přijel historik Doc. Mgr. Jaroslav Šebek, Ph.D. z Historického ústavu Akademie Věd ČR a Mgr. Jan Růžička, moderátor blahořečení z brněnského biskupství.

V dnešní době slouží budova jako vysoká škola. Její prorektor, Doc. PhDr. Martin Hemelík, CSc., přivítal přibližně stovku posluchačů a připomněl smutnou historii budovy. Ve svém proslovu neskrýval osobní zájem a vlastní zážitky. Po tomto krátkém úvodu se ujal slova historik Jaroslav Šebek, během své přednášky představil historické souvislosti tzv. babických procesů. Během půl hodiny nastínil úlohu Ladislava Malého a smutné osudy všech, se kterými se tento provokatér setkal. Někteří za setkání zaplatili daň nejvyšší – lidský život.

V další části přednášky představil Jan Růžička život kněží Jana Buly a Václava Drboly. Spolu s ním tak mohli diváci navštívit místa jejich působení a dozvědět se o jejich pastorační činnosti. Právě rozmanitá pastorační činnost oba kněze spojovala a byla trnem v oku představitelům totalitní moci.

V závěrečné třetině večera dostali prostor posluchači, mezi kterými bylo i několik pamětníků. Ti se s ostatními podělili o svá zajímavá svědectví.


 

Doc. Mgr. Jaroslav Šebek, Ph.D. je od roku 1995 pracovníkem Historického ústavu AV ČR, v.v.i., který se věnuje zkoumání církevních, sociálních a politických dějin 20. století, dějinám česko-německých vztahů a historii evropských autoritativních hnutí. Je autorem knihy Mezi křížem a národem, která podrobně zpracovává téma vývoje sudetoněmeckého katolicismu v meziválečném období. Společně s Janem Paulasem se loni mj. podílel i na vzniku publikace Katolické noviny 1949-1989. Věnuje se publicistické činnosti v novinách a vystupuje také v médiích (Česká televize, Český rozhlas).

Mgr. Jan Růžička je moderátor kanonizačních řízení v brněnské diecézi.


 

Fotografie:

 

Co děláme?

Dokument o naší činnosti:

Co se urodilo 2001-2010

Chcete nás podpořit?

Podílejte se přímo na fungování naší skupiny tak, že se stanete jejími členy. Pokud chcete projevit pomoc finančně, staňte se pasivními platícími členy ČKA.

Zasílání informací

Chcete být včas informování o našich chystaných akcích?

Pošlete nám svůj email.

Plenární sněm

Naše skupina zpracovala začátkem roku 2008 stručný výtah závěrečného dokumentu

Plenárního sněmu katolické církve